HSC een Plek om te Leren

SHARE
nassim

Hoe terecht gekomen bij HSC?

In de maand Februari ben ik begonnen met mijn stage bij HSC, dit was een periode waar ik aan interessante dingen heb kunnen werken maar dat is niet het enige. Ik heb tijdens deze periode ook aan mijzelf kunnen werken. HSC sprak me al aan tijdens een gastcollege bij mijn opleiding Toegepaste Psychologie. Tijdens dit college werden we als klas geïnformeerd over wat de organisatie allemaal doet en hebben we kennis gemaakt met HSC’s werk van de afgelopen jaren. Het sprak mij vooral aan dat de organisatie met jongeren werkt en dat ze zich bezighouden met diverse vormen van extremisme waaronder religieus en rechts-extremisme. Ze werken ook in het buitenland en één van die landen is Tunesië (waar ik zelf vandaan kom). Na het gastcollege heb ik direct contact opgenomen en ben ik stage gaan lopen bij HSC.

Mijn ervaring

Mijn tijd bij HSC was een leuke tijd met leuke collega’s. Bij elke opdracht die ik kreeg lieten mijn stagebegeleiders altijd weten dat als ik vragen had, ik die gewoon kon stellen, ook als ik later met vragen zou komen. Ook de rest van mijn collega’s waren heel sociaal,  ze laten je gelijk weten dat ze blij zijn om je in het team te hebben. Dit maakt je stage natuurlijk leuker omdat collega’s een grote rol spelen bij het uitoefenen van je werk. Als je collega’s hebt die antisociaal zijn en je werk heel eentonig wordt dan zal het snel saai worden en gaat je motivatie omlaag. Dit vond ik dus zeker een pluspunt van de organisatie.

Bij de start  kregen we van de begeleider al te horen dat we de eerste helft van onze stage vooral aan interviews en artikelen zouden gaan werken, en dat we later ook trainingen en presentaties zouden houden. Ik vond het goed om te horen dat ik afwisselende taken zou uitvoeren op mijn stage, want als je afwisselende taken krijgt wordt werken alleen maar leuker. Ik heb tijdens de eerste helft van mijn stage veel gehoord over religieus extremisme, dit was heel interessant. Ik kon lekker doorvragen bij de semigestructureerde interviews en heb nu ook een beter beeld van hoe bijvoorbeeld jongerewerkers werken aan preventie van radicalisering dat leidt tot extremisme. We hebben ook veel artikelen gelezen en een interview gehouden over rechts-extremisme, maar hier was minder informatie over te vinden dan religieus of links-extremisme. De coronaperiode maakte het ook niet makkelijker om met mensen die werken aan preventie van rechts-extremisme of hun doelgroep in contact te komen.

Na elk interview of de trainingen die later volgden kwamen we altijd online (soms ook offline) samen om onze observaties te bespreken. Dit was heel handig omdat je op deze manier van elkaar kan leren en ieder vanuit zijn/haar perspectief kan uitleggen hoe hij/zij de ontmoeting heeft ervaren. Tijdens de trainingen en presentaties zijn mij veel dingen opgevallen. Ik heb deze dingen ook gedeeld met  mijn stagebegeleider, die dit nuttig vond en dit mee zou nemen naar de volgende trainingen. Bijvoorbeeld dat een groter lokaal handiger is omdat er altijd mensen zijn die persoonlijke dingen niet hardop willen delen, en bang zijn dat anderen in het lokaal afluisteren. Maar ook dat veel jongeren informeel aangesproken willen worden en dat ze zich begrepen willen voelen.

Ik heb aan mijzelf kunnen werken tijdens mijn stageperiode. Vaardigheden zoals analyseren van gedrag en het beoordelen van gedrag zijn beter geworden. We kregen tijdens de stage vaak de opdracht om tijdens een training/presentatie of interview gedrag te analyseren en daaruit een conclusie te trekken. Dit heeft dus goed geholpen.

Tot slot vond ik het leuk dat er verschillende projecten zijn in Arabische landen, waarbij de Arabische taal heel handig is. Ik heb een paar interviews kunnen houden met jongeren in Tunesië en dat was zeker leuk om te doen. Het is vooral leuk om perspectieven en blikken van anderen te horen. Ik denk dat als je projecten uitvoert in andere landen, dat de burgers daar de belangrijkste informatiebron zijn omdat ze niks filteren van wat ze zeggen. Terwijl als je met iemand van de overheid praat alles gefilterd wordt en je niet de gehele waarheid te horen krijgt.

Related project: Time4YourFuture (T4YF)